Show Sidebar Inloggen

Documenten van FNV Senioren Demonstratie FNV Senioren koopkracht Den Haag. 20151124

Na een natte tocht vanaf de Hofvijver langs het Binnenhof naar het Spuiplein, waar een warme tent stond opgesteld. Onthaald met koffie en een lunchpakket. Gezellige drukte, je komt hoe dan ook bekenden tegen, drie zijden tribunes en een professioneel podium met een muziek bandje. Het was vol, er moesten zelfs stoelen worden bijgeplaatst. Gaan ze je nog vragen om een beetje in te schikken, dat lukt niet meer. Zijn geen jonge kinderen meer maar gezete senioren die door regen, met kletsnatte kleding blij waren met een zitplaats.

Opening:
AOW is gekoppeld aan het minimumloon en niet aan wat NL verdient. Vrijwillige bijdrage in de zorg is niet vrijwillig, maar verplicht. Wat hebben Senioren in hun leven aan de samenleving bijgedragen. Het moet afgelopen zijn met het AOW-gat, er zit geen enkele logica in.

Pensioen: Senioren steunt het pensioen belang voor hun kinderen. Vanaf 2007 niet meer kunnen indexeren omdat er minder geld is door de crisis. Wel is het vermogen van pensioenfondsen vanaf dat jaar naar nu verdubbelt. Overheid wil daar een graantje van meepikken. Opbouw van pensioen is hard op weg om van 40 jaar opbouw naar 50 jaar te gaan. Bijna niemand kan meer een volledig pensioen opbouwen. Buffers van 5 naar 10% en een rekenrente van 1,5%. Veel fondsen hebben al 30 jaar een gemiddelt rendement van 8%. De rente moet omhoog en zonodig moeten regels worden aangepast.
Stellingen samen met 2e Kamerleden. Paul Ulenbelt SP (P), Roos Vermeij PvdA (R) en Henk Krol.50Plus (HK) Andere partijen hebben geen gehoor gegeven aan de uitnodiging. Waarom hebben jullie een hekel aan ouderen?
Stelling 1
Koopkracht van Senioren moet in de pas lopen met werkenden? P. Ja, meedelen in de welvaart. R. Fors herstel in belastingplan. Indexatie AOW afgeschaft door VVD. HK. Toen de banken geld nodig hadden wist de overheid ouderen te vinden. Daarna niet meer compenseren. Oproep van HK. Laat ouderen eens een week geen vrijwilligers werk doen. Merkwaardig de oproep van Heerts voor het belastingplan. Ouderen €10 en werkenden €1200 erbij. R. Belastingplan is enige manier voor een kleine plus. HK. Moeten we genoegen nemen met een kleine fooi van dit Kabinet?
Hierna nam een kaderlid van de landmacht ons mee in het AOW gat zoals dat in hun sector door leeftijdsontslag voorkomt en de toekomstige verhoging AOW leeftijd het gat alleen maar groter maakt.
Stelling 2
AOW – gat is onfatsoenlijk er moet een goede overgangsregeling komen. HK. Schandelijk. R. Overbruggingsregeling klopt niet er komen te weinig mensen in. P. Geld voor veel meer mensen. Arbeidsongeschikten. Gat moet dicht en aanvulling is niet het gat.
Een goed pensioen is geïndexeerd. Het is uitgesteld loon. (Hoge Raad2012) Private overeenkomst tussen Wg en Wn. (Halbe Zijlstra) Pensioen heeft geen kapitaal probleem maar een politiek probleem. Bij belasting box3 4% over spaargeld en boven een miljoen zelfs 5% Buffer moet stevig zijn, overheid geeft het tegendeel. Afschaffen doorsneepremie kost 100 miljard.
Stelling 3 Deze regering maakt een goed pensioen voor alle generaties onmogelijk. R. Mee en tegenvallers uitgesmeerd over 10 jaar. Pensioen onderzoek nog niet naar 2e Kamer. Meerderheid 2e Kamer voor individueel pensioen. PvdA is voor collectief. P. Sinds de politiek zich met pensioen bemoeit is het mis. HK. Stelling klopt voor 100%. Kabinet loopt aan de handvat Maurice de Hond. Strijden voor collectief.

Alle mensen die een beter leven wensen moeten opstaan.

(Demo plaatsing door @ducks van verslag @theoandriessen geplaatst op http://facebook.com/groups/fnvsenioren/)

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit document.

Reacties plaatsen zijn uitgeschakeld voor dit document.

× Kan ik je misschien helpen? (via WhatsApp) Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
How can I help you?