Show Sidebar Inloggen

Documenten van FNV Senioren Verslag De Grote Pensioendag FNV 2015

Gisteren, vrijdag 27 november, was mijn dag voor de derde keer deze week gewijd aan het onderwerp pensioenen. Als je erover mee wilt praten, moet je je er wel in verdiepen. Deze keer was het ‘De Grote Pensioendag FNV 2015’.
Sprekers waren achtereenvolgens Willem Noordman, manager FNV-pensioenteam, Esther Crabbendam, voorzitter van FNV-Jong, staatssecretaris SZW Jetta Klijnsma en last but not least Frank Kalshoven, journalist en deelnemer aan de denktank ‘De Argumentenfabriek’. Er werden ook een viertal workshops gehouden, onder meer over rendementen van belegde pensioengelden en over maatschappelijk verantwoord beleggen.
De opening en sluiting werden gedaan door Gijs van Dijk, lid van het FNV-bestuur en portefeuillehouder pensioenen. Ferry Mingelen was de dagvoorzitter.
Het betoog van Frank Kalshoven ging over de rigide manier waarop we ons leven in drie fases indelen; als we opgroeien scholen we ons voor de tweede fase, de werkzame periode, om deze vervolgens na zo’n 45 a 50 jaar af te sluiten en met pensioen te gaan. Hij plaatste kanttekeningen bij de manier waarop we nu investeren in pensioenen in plaats van in scholing en ontwikkeling. Hij hield een pleidooi voor permanente educatie en ontwikkeling en ook voor periodes van rust (het woord sabbatical vond hij te elitair klinken) tijdens de werkzame periode. Deze periode gaat dan, niet zo abrupt als nu maar geleidelijk over in een periode van welverdiende rust. Dat vraagt wel de nodige veranderingen en medewerking van werkgevers, onderwijsinstellingen, pensioenfondsen, overheid en de mensen zelf.

Het verbaasde mij zeer dat de vragen uit de zaal aan Jetta Klijnsma niet over indexeren gingen, totdat Huub Esten en ik al laatsten een vraag mochten stellen. Huub wees op een overzicht van de inkomsten van de pensioenfondsen. Jetta antwoordde dat ze die grafiek wel kende en Huub kreeg niet de gelegenheid erop door te gaan.
Vervolgens wees ik op het FNV-standpunt dat een goed pensioen een geïndexeerd pensioen is, om de al gegroeide kloof tussen werkenden en niet werkenden niet te vergroten. Ik wees erop dat dat in het belastingplan 2016 wel weer gebeurt. Omdat Jetta Klijnsma ook had gezegd dat de pensioenfondsen in de problemen kwamen doordat de mensen ouder worden en door de crisis, voegde ik er nog aan toe dat de afgelopen 10 jaar de inhoud van de pensioenkassen is verdubbelt en als dat elke 10 jaar het geval zou zijn er toch wel geïndexeerd kan worden.
Volgens Jetta had ik daarmee wel een punt en dat dit nog onderwerp van nadere studie is.
'Gijs van Dijk, lid FNV bestuur en portefeuillehouder pensioenen.'
foto van Ton van der Scheer.
foto van Ton van der Scheer.
'Ester Crabbendam, voorzitter FNV Jong'
'Jetta Klijnsma, staatssecretaris SZW'
+7
(demo-plaatsing @ducks)

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit document.

Reacties plaatsen zijn uitgeschakeld voor dit document.

× Kan ik je misschien helpen? (via WhatsApp) Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
How can I help you?