.. en hoe gaan we deze in de toekomst beschermen?
Door Peter Klumpenaar, innovator.
Sinds de start van het digitale tijdperk zijn we in toenemende mate geobsedeerd met privacy en de beveiliging hiervan. De eerste vraag die ik altijd gesteld krijg als ik ergens spreek of presenteer over Zorg en ICT gaat linksom of rechtsom hierover. Dat verbaasd mij elke keer weer. Tot 20 jaar geleden leek het niet zo’n issue of onze telefoons werden afgeluisterd, post onderschept werd en onze gangen op diverse manieren worden nagegaan. Ook in de nieuwe media zijn wij opener en transparanter dan ooit. Blijkbaar willen we graag delen, maar raken we door diverse incidenten in toenemende mate ongerust over wat ‘men’ weet en hoe deze informatie gebruikt wordt. Ik zie steeds meer mensen persoonlijke maatregelen nemen om minder te delen. Dat is jammer, want ik geloof dat toegang tot informatie en transparantie in informatie ons helpt om een betere samenleving te bouwen met gezondere en gelukkige mensen.
Nu al ontstaan er binnen de menswetenschappen fundamentele nieuwe inzichten over gedrag en voorspelbaarheid daarvan op basis van Big Data. Ik en anderen met mij denken dat we op de rand staan van een nieuw tijdperk t.a.v het denken en omgaan met privacy. Daarin draait het naar mijn idee om wie je vertrouwt.
Je kunt grofweg twee te verwachten scenario’s schetsen.Of we vertrouwen niemand en laten de boel dichttimmeren door intstituties en er ontstaat een nieuwe digitale hackwedloop, of we nemen zelf de controle over onze data en bepalen zelf wat ermee gebeurt en wie we vertrouwen.
Graag wissel ik met jullie van gedachte over wat daarvoor nodig is en hoe we kunnen bouwen aan een volgende generatie van systemen waarin jij de eigenaar bent van jouw informatie en je er zelfs geld mee kunt verdienen