Show Sidebar Inloggen

Documenten van Eropaf! Wiki 1. Sociale Wijkteams: is gelijkwaardige samenwerking tussen professionals en vrijwilligers mogelijk?

Sociale wijkteams zijn – vanuit formele structuren – in het leven geroepen om vanuit wijk of buurt en gelijkwaardig samen te werken met vrijwilligers. Gaat dat lukken?

1. Sociale Wijkteams

Aansluiten bij de leefwereld is het motto van veel sociale wijkteams. Met allerlei verschillende disciplines in één team is gepaste ondersteuning dichter bij de burger en gaat hulpverlening sneller en efficiënter. Vanuit hetzelfde idee staat samenwerking met vrijwilligers bij de meeste wijkteams hoog op de agenda. Maar lukt het professionals vanuit hun formele structuren wel om samen te werken met vrijwilligers, die toch het toonbeeld zijn van informeel denken?

De vrijwilliger die onderdeel is van het sociale wijkteam wordt vaak gezien als verlengstuk van de professional. De kracht die ligt in zijn of haar informele positie wordt niet altijd benut. Hierdoor krijgt hij semiprofessionele taken, die weer verantwoordingskwesties met zich meebrengen. De vrijwilliger is immers geen hulpverlener. Hoe zorg je ervoor dat vrijwilligers wel een volwaardig teamlid worden, zonder dat ze gedwongen worden de professionele logica over te nemen? Is gelijkwaardige samenwerking tussen professionals en vrijwilligers mogelijk? Zijn vrijwilligers ondersteunend aan de wijkteams, of is dit juist andersom?

Hoofdlaborant: Astrid Philips – team ED en ervaringsdeskundige Hogeschool van Amsterdam

Ingrediënt 1: Nynke Andringa – Teamleider wijkteam zuid-west Leeuwarden en columniste Sozio

Ingrediënt 2: Wouter Burger – Werkzaam bij CLUP Welzijn in Purmerend

Achtergrond:

Wijkteams op Sociale Vraagstukken

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit document.

Reacties plaatsen zijn uitgeschakeld voor dit document.

× Kan ik je misschien helpen? (via WhatsApp) Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
How can I help you?