• Duck Swart heeft een update geplaatst in de groep Groepslogo van Natafel DovemansorenNatafel Dovemansoren 5 maanden geleden

  • DeepL vertaling: Zes jaar nadat hij werd gekatapulteerd tot roem met een blockbuster over de concentratie van rijkdom, is de Franse econoom Thomas Piketty teruggekeerd met een episch nieuw boek over kapitalisme.

   In navolging van de regel dat elke bestseller om een vervolg vraagt, breidt Capital and Ideology de thema’s uit die in Capital in de 21e eeuw werden geschetst en die na de publicatie in 2013 wereldwijd 2 miljoen exemplaren verkocht.

   Piketty’s nieuwe boek – dat 1.232 pagina’s beslaat en zo lang is als oorlog en vrede – verkent de ideeën die de ongelijkheid door de eeuwen heen hebben gerechtvaardigd, beklaagt zich over de ineffectiviteit van de traditionele linkse partijen bij het bedenken van oplossingen voor de herverdeling van rijkdom en bevordert zijn eigen ideeën om economieën eerlijker te maken. Het boek wordt donderdag in Frankrijk uitgebracht, maar de lezers van het boek zullen tot maart aanstaande moeten wachten op de vertaling.

   Kapitaal in de eenentwintigste eeuw door Thomas Piketty – overzicht
   Lees meer
   De voorstellen in het boek zijn onder andere dat werknemers 50% van de zetels in het bestuur van de onderneming moeten krijgen; dat zelfs de grootste aandeelhouders niet meer dan 10% van de zetels mogen hebben; dat de stemrechten van zelfs de grootste aandeelhouders moeten worden gemaximeerd op 10%; dat de belastingen op onroerend goed veel hoger moeten zijn en moeten worden verhoogd tot 90% voor de grootste nalatenschappen; dat er een forfaitaire kapitaaltoewijzing van 120.000 euro (net iets meer dan 107.000 pond) moet worden toegekend aan iedereen wanneer zij 25 jaar oud zijn; en dat er een geïndividualiseerde CO2-belasting moet worden geheven, berekend door middel van een gepersonaliseerde kaart die ieders bijdrage aan de wereldwijde verwarming van de woning moet bijhouden.

   In een interview met het Franse weekblad L’Obs verontschuldigde Piketty zich niet voor de impact die zijn ideeën zouden hebben op de beurs. Hij zei: “[Ja], het zal ook van invloed zijn op de prijs van vastgoed dat gek is in Parijs, en het zal nieuwe sociale groepen de mogelijkheid bieden om eigenaar en aandeelhouder te worden.

   Thomas Piketty’s Capital: alles wat u moet weten over de verrassingsbestseller
   Lees meer
   Hoofdstad in de 21e eeuw, met zijn verwijzingen naar Jane Austen, bleek een van de weinige boeken over economie te zijn die een beroep deden op een massamarkt. Het boek van John Maynard Keynes uit 1936, de General Theory of Employment, Interest and Money, werd vergeleken met het boek van John Maynard Keynes, omdat de reputatie ervan zich verspreidde tijdens de periode van zwakke groei die volgde op de financiële crisis van een decennium geleden.

   Maar Piketty’s werk is tot nu toe veel populairder gebleken bij lezers dan bij overheden. De Algemene Theorie was het model voor het volledige werkgelegenheidsbeleid van de meeste westerse regeringen in de decennia na de tweede wereldoorlog, terwijl Piketty’s oproep voor een wereldwijde vermogensbelasting om ongelijkheid tegen te gaan niet is opgevolgd.